nieuws

 

Bouw klaslokalen. Eind 2022 is met de bouw van 5 extra ruime klaslokalen gestart. Dit geeft straks meer ruimte voor de bestaande groepen en klassen.

 

Water project. Het waterbedrijf heeft niet een regelmatige en niet altijd een schone watertoevoer. Eind 2021 is er voor de school een waterpomp geslagen zodat de school nu door de dag heen schoon drinkwater heeft. De Hofsteestichting heeft het project met 1.000 euro ondersteund.

 

Grade 7 scores. De leerlingen van de laatste klas op de basisschool, grade 7, hebben in de afgelopen jaren boven het landelijk Zambiaanse gemiddelde gescoord. Dit is een mooie prestatie om trots op te zijn.

 

Examen centrum. De school heeft bij het ministerie van onderwijs een aanvraag ingediend voor een eigen examencentrum. Hiervoor zijn enkele bouwkundige aanpassingen gedaan. In 2021 is het examencentrum goedgekeurd. De leerlingen van grade 7 kunnen nu in de eigen school examen doen.

 

Doorgaans heeft de school in Sesheke een aantal kinderen die geen schoolgeld kunnen betalen omdat ze b.v. een ouder missen.

 

In 2019 is met een branch van de school in Mongu gestart. In 2022 is dit uitgegroeid tot een kinderopvang en een school met de eerste drie klassen van de basisschool met zo'n 70 kinderen.

 

In 2018 heeft de stichting een bedrag van 400 euro ontvangen van twee kerkvrienden in Nederland. Hiervan hebben we speelgoed en kerstkado’s gekocht en uitgedeeld aan kinderen in Sesheke in het ziekenhuis en kinderen die slachtoffer zijn van mensensmokkel en opgevangen worden in de gevangenis. Een deel van het bedrag is aan een vrouwengroep in de katholieke kerk in Sesheke gegeven.

 

Begin 2018 heeft de stichting Overal uit Nijmegen een donatie van 3.000 euro beschikbaar gesteld. In 2019 zijn hier twee extra klaslokalen en toiletten mee afgebouwd o.a. het schilderwerk, vloertegels, elektriciteit en schoolmeubels. Met hartelijk dank aan Stichting Overal.

 

9 februari 2017 is Marijn Israëls na een tragisch auto-ongeluk om het leven gekomen. Zij was een enhousiast en gedreven iemand voor de kinderen en mensen in Chipata en Sesheke in Zambia, en secretaris van de stichting.

 

In 2015 hebben twee mensen uit Spanje twee maanden op de school meegedaan. De kinderen waren enthousiast.

 

In 2014 zijn twee mensen uit Nederland drie maanden het lerarenteam in Sesheke komen versterken. Met verschillende extra activiteiten voor de kinderen. Van beide kanten blij en verrast.

 

Begin 2014 heeft de school ook een vergunning gekregen voor een primary school. Na een goed opstartjaar met een enthousiast lerarenteam zijn er zo'n 100 kinderen in vier klassen nursery school (kinderopvang en groep 1 en 2) en startende klassen primary school (groep 3 tot en met 8).

 

Eind 2013 hebben we vrienden en kennissen uitgenodigd om de school- en stichtingplannen met elkaar door te nemen. Dit heeft zo'n duizend euro aan donaties gegeven. Hiervan is speelgoed en schoolmateriaal van Nederland naar Zambia verstuurd en voor twee extra klaslokalen bouwmateriaal gekocht.

 

In 2012 zijn oudere ex-lepra mensen gesteund met eten en de bouw van twee huisjes vanuit de parochie in Sesheke en Lelystad, zie het 'kalisowe'-verslag.